9.01.2008

Kozaracka Kvrgusa moje Nane


Sastojci
Tijesto:
150-200g brasna
soli
1-2 jaja ili ako je veliki pleh 4 jaja
mlijeka
vode
1 cijelo ili ½ pileta
soli
Zalijevanje:
2dl mlijeka
3dl vrhnja za kuhanje
Priprema
Od sastojaka za tijesto umutiti tijesto malo gusce neko za palacinke.
Pile iskomadati.
1.U tevsiju nasuti ulje i staviti u zagrijan u rernu.
Izvaditi zagrijanu tepsiju i saliti tijesto. U posudu u kojoj je tijesto bilo staviti piletinu posoliti i malo promjesati ps:Uzadnje vrijeme po mesu pospem 1 mali kaskicu vagete. Meso bude jos ukusnije a tijesto se uposte nepromjeni nimalo.
2.Poredati meso po tjestu i staviti peci.
3.Peci oko 20 minuta na 220 stepeni i kad Kvrgusa dobro porumeni tempereturu smanjiti i nastaviti peci dok se meso neispece.
4.Gotovu kvrgusu zaliti sa mlijekom i vrhnjem za kuhanje pa ponovo vratiti u pecnicu i ostaviti oko 5-10 minuta.
5.Kvrgusu izvaditi i pokriti tacnom da se hladne dok se pripreme tenjuri i viljuske.
6.Zadnje sto vam preostaje jeste da sjednete i prenajedete se jer je nemoguce prestati jesti nesto ovako dobro.

4 kommentarer:

Maja sa...

Draga, sve ti super izgleda!! :)A sviđa mi se i ova pita od sira gore u naslovnoj - znaš da je rađen po receptu tvoje bake :)
cmok

medi sa...

hehehe..kako si me otkrila??...Lopuzo.. :)Nadam se da mi se neljutis sto sam uzela tvoju sliku? Davno sam napravila ovu stranicu ali nisam objavljivala nista..Hocu da imam stranicu da mogu i slana jela kao i slatka postati na nasem jeziku. Polako prebacujem svoje recepte sa Coolke.. :)

Maja sa...

Pa naravno da se ne ljutin,sretna sam da se netko poslužio mojom slikicom :) Uostalom, pita je rađena po tvom receptu :) Znači, tamo će bit samo slatka jela, a ovde samo slana?

medi sa...

:)Hvala Sunci...
A tamo ce ostati recepti na engleskom i samo slatkisi.. :)
ovdje ce biti svega izmjesanog..mada vecinom slatkisi koji ce biti ovdje jesu oni koje nisam jos uvjek stigla prevesti na engleski....
Puss