9.01.2008

Hazelnut Chocolate Tart


Sastojci
prhko tijesto:
150g maslaca sobne temperature
1 jaje
2 kasike skrobnog brasna
½ kasike vanilij ekstrakta
3 kasike secera u prahu
40g mljevenih ljesnjaka
1 kasika kiselog vrhnja
prstohvat soli
150-200g brasna
Punjenje:
280g cokolade
200ml mlijeka
250ml slatkog vrhnja
2 kasike secera
1 kasika vanilij ekstrakta
na vrhu noza soli
2 velikih jaja
1-2 velike kasike Nutelle

Priprema
1.Miksati secer sa margarinom dok nedobijemo kremastu smjesu.
Smijesi dodati jaje i dobro ga umiksati pa dodati skrobno brasno i njega dobro izmiksati.Pa zatim dodati vanilij ekstrakt i kiselo vrhnje i mljevene ljesnjake.
Dodavati brasno dok nedobijemo jedno solidno mekahno tijesto. Tijesto ostaviti da odmara jednu 15 minuta u zamrzivacu ili 30minuta u frizideru.
2.Tijesto razvaljati na malo pobrasnjenom papiru za pecenje ili plasticnoj foliji ( lakse cete tijesto prenijeti u kalup). Kalup promjera 27cm ili manji lagahno premazite sa uljem pomocu cetkice. Prenesite tijesto i lagahno ga utisnite u kalup. Otkinuti manji komad tijesta i napraviti lopticu i pomocu te loptice utisnuti coskove i stranice tijesta uz kalup.
3.Tijesto lagahno izbosti viljuskom i po njemu staviti papir za pecenje koji cemo napuniti suhim grahom ili rizom (dok se tijesto bude peklo da se nebi napuhalo)
4.Koru peci oko 10-15 minuta u vec zagrijanoj pecnici na 170*. Izvaditi koru odstraniti papir sa grahom i ostaviti da se kora hladi dok mi pripremimo punjenje.

PUNJENJE
1.Vrhnje i mlijeko zagrijati do kuhanja. Cokoladu isjecati i sasuti u vruce vrhnje i mlijeko. Dodati secer, vanili8j ekstrakt i mjesati dok se sva cokolada neistopi. 2.Dodati Nutellu i mjesati dok se sve fino nesjedini.
2 jaja umutiti zasebno pa im dodati istopljenu cokoladu. Dobro umiksati.
Kalup sa korom staviti na ravan pleh i u njega sasuti punjenje.
3.Staviti u pecnicu na 15-20 minuta na 170*. Ako se pojave pukotine ili mjehurici odma izvaditi iz kutije jer inace ce kolac biti prepecen.
4.Ostaviti da se Hladi 30 minuta u frizideru posuti secerom u prahu i posluziti.

1 kommentar:

Maja sa...

stvarno predobro izgleda!!Obožavam kombinaciju lješnjaka i čokolade :)