![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_BPl1XQJI5-ixSPYkRht2cN3FpLhQmM2FXsLLfc0cMd3BvzGQiS3n7UbwTrwArsYzfk0HnDPcOLn8PzLCdK4625UY1x_2sJsvI8dpUtNaAFK5k-jWX12QklxUIwnLBJWiZyryIR47kqw/s320/HPIM8371.jpg)
Sastojci za 12 osoba
Kora:
1 jaje
½ dl secera
1 kaskica vanilij secera
3/4 dl brasna
Mousse:
4dl tucenog slatkog vrhnja
300g friskih divljih borovnica
50g Kupina
4 bjelanjka
1 kaskica iscjedjenog soka od limuna
1dl vode
2dl secera
4 listica zelatine
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhsckUzYkn6QjEKz3-ISeZ1iFR5yu8nkS9Kt59YBdlLjP7T2zaUKhejBqZrDap2qX0Z6OY4LF0Po8IZZpx1Ii7ImMzCRezqGgcJMOwrtLnxu7xxlV9e20JLh4onsP1EFRoBAFScB3zc9Mc/s320/untitled.bmp)
Priprema
1.Ugrijati pecnicu na 175*C. Nacrtati krug na papiru za pecenje oko 20cm u dijametru. Jaje miksati sa secerom dok smjesa nebude bijela. Umiksati brasno.Rasporediti smjesu u nacrtani krug.Peci u sredini pecnice oko 10 minuta.Ohladiti ispeceni biskvit.
2.Papirom za pecenje izvana obloziti kalup sa odvojivim ivicama promjera 24cm. Staviti koru na dno kalupa. Ostaviti sa strane.
3.Izmiksati borovnice i kupine sa stapnim mikserom u procesoru za hranu. Izmiksati slatko vrhnje i ostaviti na sobnoj temperaturi,istice zelatine potpoiti u hladnu vodu.Pomjesati vodu u secer i staviti da se skuha u gusti sirup(dok nedosegne 120*c na termometru,umedjuvremenu miksati bjelanjcadi sa limunovim sokom u cvrstu pjenu. Kad je sirup dosegao tempereturu polako ga i u jednakom mlazu sipati u bjelanjca koja se trebaju istovremeno miksati (najbolje ako imate mikser sa postoljem) Nastaviti miksati bjelanjcad sve dok se smjesa neohladi oko 10 minuta.
4.Ugrijati polovicu pirea od voca i u njemu istopiti zelatinu,pomjesati sa ostatkom pirea.Postepeno sasuti vocni pire u smjesu od bjelanjaka i sa lopaticom polako prevrcati masu dok se nesjedni pa dodati i tuceno vrhnje..
5.Sasuti mousse u pripremljeni kalup i poravnati povrsinu. Prekriti plasticnom prozirnom folijom i ostaviti najmanje 6h u zamrzivacu. Tortu izvaditi iz zamrzivaca i ostaviti 4h u frizideru da se odmrzne i otpusti prije posluzivanje.
6.Strane kalupa mozete zamotati u krpe koje ste umocili u vrelu vodu ili ako imate Brenare za Cream Brulee zagrite stranice kalupa kako bi kolacd lakse izvadili. Ukrasite po zelji i posluzite.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar