7.10.2008

Chocolate Strowberry Mousse cake


Kora:
400g secera
220g brasna
64g kaka
½kaskice praska za pecivo
½kaskice sode bikarbone
½ kaskice soli
2 jaja
235ml mlijeka
12oml ulja
1 kasika vanilije ekstrakta
200ml kljucale vode ili mlijeka

Mousse od jagoda:
280ml slatkog vrhnja
100g pirea od jaoda
50g bjelanjaca
35g secera
3lista zelatine (istopljenje)
150g jagoda
Preljev:1 kutija zelea sa okusom jagode

UPUTE:
-Ugrijati pecnicu a 175*C i pripremiti cetvrtasti kalup. U dubokou zdijelu pomjesati zajedno brasno,secer,so,prasak za pecivo,kakao i sodu. - Dodati jaja,mlijeko i vaniliju pa smjesu miksati 2-3minute. Dodati Vrelu vodu najzadnju. Smjesa ce biti malo rijetka ali i treba biti tako. . sasuti u pripremljen kalup i peci oko 30-40minuta ili dok cackalica iz centra neizadje cista. Ohladiti u kalupu jednu 10 minuta pa ga izruciti na zicu da se u potpunosti ohladi.-Miksati bjelanjca u snijeg i tek onda dodavati secer postepeno dok nedobijemo cvrstu pjenu.-Umiksati slatko vrhnje u cvrst slag. U slag pomocu velike kasike lagahno umjesati pire od jagoda u Vrhnje,dodati istopljenu zelatinu. Lagahno umjesati Bjelanjcad u smjesu.- Izrezite pomocu okrugle modlice ili velike casce krugove. Ako nemate duboke okrugle modlice mozete ih napraviti od folije ili malo tvrdjeg kartona.. Na dno modlice stavite jedan kolutic biskvita i po njemu isjeckane ili citave jagode.Po jagodama posuti jedan sloje kreme,pa staviti drugi sloj biskvita pa jos jedan sloj kreme. Zadnji sloj kreme fino zagladiti i ostaviti u zamrzivac najmanje 1½h. Istopiti zele i sasvim malo ga ogladiti pa posuti po vrhu kolaca. Ostaviti jos barem 30 minuta da se domara. Izvaditi kolac iz modle ukrasiti sa jagodama i posluziti.

Inga kommentarer: